Zsivoczky-Farkas Györgyi értékelte a fedett pályás atlétikai világbajnokságot

🏃 Három atlétánk szerepelt a vasárnap véget ért glasgow-i fedett pályás atlétikai világbajnokságon. Zsivoczky-Farkas Györgyivel, a BHSE atlétikai szakosztályának vezetőjével a skóciai viadal eredményeit értékeltük.

🔴 Három női versenyzőnk, Bánhidi-Farkas Petra, Takács Boglárka és Szűcs Szabina képviselte a honvédos színeket a glasgow-i világbajnokságon, amely Szabina első felnőtt világversenye is volt egyben. Hogyan értékelné az újoncunk teljesítményét?
⚪ Szabina egy saroksérüléssel utazott ki a világbajnokságra, amelyet a kvalifikációs időszak alatt szedett össze. Már a harmadik versenyén is nagyon fájt a sarka, és sajnos a világbajnokságig nem volt elegendő ideje arra, hogy pihentesse ezt a sérült részt. Vagyis ebből próbálta meg azt kihozni, amire képes volt. A gátmelegítésnél látszott, hogy nagyon izgul az első felnőtt világversenyén, a kiugrása is ezt bizonyítja, de úgy vélem, ez teljesen természetes reakció ilyenkor. Az ugrószámokban a saroksérülés hátráltatta, nehéz ezen az állapoton túltenni magát az embernek, de le a kalappal előtte, hiszen keményen küzdött, ahogy a nyolcszáz méter során is. Korábbi többpróbázóként azt mondhatom, ez a tizedik hely nagyon szép eredmény. Ha a sérülése megnyugszik, a tavaszi felkészülés során építkezhet tovább a szabadtéri szezonra – mondta a szakember.

🔴 A fedett pályás világbajnokságra a kvalifikáció is afféle meglepetés volt a részéről, hogyan gondolkozhatunk a párizsi olimpiával kapcsolatosan?
⚪ Szabina szépen fejlődik, kétszáz méteren és gerelyhajításban is biztatóan alakulnak az eredményei, így véleményem szerint látóhatárra helyezheti a párizsi olimpiát is. Ez nem elvárás tőle, hanem egy pozitív meglepetés lehetősége. Mivel még mindig U23-as korú, és idén ennek a korosztálynak nem rendeznek világversenyt, így az elsődleges cél számára a római Európa-bajnokság lehet. Minden más pedig csodás ráadás.

🔴 Takács Boglárka egy korábbi interjúban egyértelmű célokat fogalmazott meg a párizsi olimpiával kapcsolatosan, célja egy döntős szereplés Franciaországban. Nyilván egy fedett pályás szezonból nehéz messzemenő következtetéseket levonni, de miként látja Bogi szereplését és további lehetőségeit?

⚪ Bogi szépen versenyzett Glasgowban és összességében stabilan hozta az egész fedett pályás szezont. Hatvan és kétszáz méteren is országos csúcsot javított, a világbajnokságon az elődöntőben futhatott, amelyben mindössze egy századdal maradt el a rekordjától. Az ő esetében nagyon kellenek a versenytapasztalatok, a rutin, hiszen példának okáért azt is szokni kell, ha mindkét futamodban Európa egyik legjobb sprintere mellett futhatsz. Egészen más versenyszituációt teremt, ha hatvan méteren valaki az elejétől kezdve előtted van. Ez nem jelenti azt, hogy nem kezelhető ez a helyzet, csak ehhez is hozzá kell szokni. Bogi hamarosan a Kanári-szigetekre megy edzőtáborozni, edzőjével elkezdik építeni a száz métert, amelyben sokkal nagyobb lehetőségei vannak, mint a rövidebb versenytávon.

🔴 Ugyanez elmondható a távolugró Bánhidi-Farkas Petrára is, aki általában a szabadtéri szezonban eredményesebb. Ezúttal 630 centis eredménnyel a 13. helyen zárt. Az első ugrásán már nem sikerült javítania.
⚪ Az ugrók számára nagyon nehéz ez az új kvalifikációs rendszer, és ezt most már a World Athletics is felismerte. Nem biztos, hogy a jó eredményt szolgálja az, ha valaki másfél héttel a világverseny előtt tudja meg, hogy induló lehet. Petra nem készült kiemelten a fedett pályás szezonra, úgy volt vele, ha összejön, akkor minden adott formáját összeszedi erre a versenyre. Most ez ennyire sikerült. Számára is elsődleges a párizsi olimpia és a szabadtéri szezonra a felkészülés, ennek érdekében utazik majd április első két hetében Tenerifére is.

🔴 Tavaly szabadtéri világbajnokság otthona volt Budapest, egy évvel a hazai rendezés után milyen volt a glasgow-i szervezés?
⚪ Összességében jól sikerült a verseny, nem láttam nagyobb bukkanót, ami akadályozta volna a sportolókat. Egy páran azt kifogásolták, hogy egy-két döntőt délelőtt rendeztek meg, ami nem volt túl szerencsés. Ami viszont nagyon jó érzéssel töltött el, hogy sok olyan emberrel találkoztunk, akik most is dicsérték a budapesti rendezést.

Gratulálunk sportolóinknak és az őket felkészítő edzőknek!

#csakahonved

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd