Kiss Péter Pál sorozatban negyedik alkalommal lett az Év fogyatékos férfi sportolója

A hétfői Operában rendezett MSÚSZ Év Sportolója gálán sorozatban negyedik alkalommal lett az esztendő fogyatékos férfi sportolója paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakosunk, Kiss Péter Pál. Pruzsina István 20 esztendős tanítványa pályafutása során mindent megnyert, amit lehet, 2024-ben pedig egy újabb paralimpia elé néz…

❤ Gratulálunk, negyedik alkalommal vehette át az Év fogyatékos férfi sportolójának járó elismerést. Negyedik alkalommal már más az érzés?
🤍 Egyáltalán nem, ahogy a versenyeken a győzelmeket, ezt sem lehet megunni. Nagyon büszke vagyok a díjra, azért is, mert rettentően erős volt a mezőny, és erős mezőnyben mindig felemelő nyerni. Szeretem ezt az eseményt, hiszen a magyar sport színe-java jelen van a gálán, boldog voltam, hogy tudtam közös képet készíteni és pár szót váltani Szoboszlai Dominikkal, de nem csak vele, hanem a többi jelölttel, díjazottal is. Jó érzés remek sportemberek között lenni, közéjük tartozni.

❤ Tavaly a duisburgi világbajnokságon sorozatban negyedik világbajnoki címét nyerte el, pedig egyáltalán nem volt egyszerű a felkészülése.
🤍 Igen, 2022 végén nem tudtam elkezdeni a téli alapozást egy mandulaműtét miatt, de sérülés is hátráltatott, így igazából csak áprilisban szálltam vízre, elég későn kezdődött el a felkészülésem. Szerencsére idén nincs semmi probléma, nem kísért semmilyen sérülés, így gördülékenyek a napjaim. Leérettségiztem, a Testnevelési Egyetem hallgatója lettem, s így jóval egyszerűbb megoldani a napi két edzést, mint korábban.

❤ Hogyan tervezik edzőjével, Pruzsina Istvánnal a tavaszi időszakot?
🤍 Egyelőre annyi biztos, hogy megyünk melegvizes edzőtáborba, ha minden összejön, akkor Márfi Gáborékhoz csatlakozva Görögországba utazunk. Sajnos nekünk, fogyatékos sportolóknak nincs sok választási lehetőségünk, több pálya nem akadálymentesített, a legfelkapottabb tavaszi helyszínen, Sevillában pedig rengetegen vannak ebben az időszakban.

❤ Valamivel több, mint kétszáz nap van a paralimpiai rajtig. Elképzelte már, hogy milyen verseny vár önre Párizsban?
🤍 Tokióval ellentétben nézők előtt tudunk versenyezni, ami nagyszerű érzés lesz. Ráadásul ott lesz a családom is a versenyen, eljönnek a szüleim és a testvérem, hogy személyesen szurkolhassanak nekem, ami még különlegesebbé teszi ezt a versenyt. Energiában, motivációban nincs hiány, de ellenfélben sem lesz, hiszen a hazai közönség előtt szereplő francia Rémy Boullé mellett azt hiszem, egy semleges színekben szereplő orosz sráccal is fel kell majd vennem a kesztyűt. Nem lesz egyszerű feladatom, de az eddigi eredményeim is azt mutatják: sosem veszem félvállról az előttem álló kihívásokat.

Gratulálunk!

#csakahonved
Fotó: Nemzeti Sport, MKKSZ