Özbas Szofi judo Európa-bajnoki ötödik helyezett

Özbas Szofi kiválóan szerepelt a 2023-as judo Európa-bajnokságon. A 63 kilogrammos súlycsoportban kiemeltként induló Szofi a legjobb nyolc között a szerb Obradovicsot verte, majd a negyeddöntőben a szlovén Leskitől kapott ki. A vigaszágon a francia Agbegnenou ellen folytatta, és egy fantasztikus csatában győzött. A bronzmérkőzésen a lengyel Szymanska ellen alul maradt, így végül ötödik lett.

Özbas Szofi a legjobb nyolc közé jutásért a szerb Obradovicsot fogadta. A versenyzőnk fölényben volt az összecsapást, és Obradovics egy rosszul sikerült dobási kísérletnél fejjel érkezett a tatamira, ezért leléptették.

A negyeddöntőben a kétszeres világbajnoki ezüstérmes szlovén Leski volt az ellenfél. A két versenyző korábban kétszer találkozott, egyszer Szofi, egyszer Leski nyert. Ezúttal a szlovén volt a jobb, és földharcban győzött. A vigaszágon a francia Agbegnenou várt Szofira. A kétszeres olimpiai, hatszoros világ- és ötszörös Európa-bajnok francia judós a világ egyik legjobbja, így Szofi számára rendkívül nehéz feladat volt. Kiválóságunk azonban fantasztikus csatát vívott. A hosszabbításban folytatódó meccsen Agbegnenou két intést kapott, Szofi egyet. A kiélezett mérkőzés hosszabbításának ötödik percében Szofi egy horogdobással waza-arira dobta a világsztárt és egyúttal elnémította a Sud de France Arénát.

A bronzmérkőzésen a lengyel Szymanska ellen szállt harcba Szofi. Sajnálatos módon a verseny elhúzódása miatt, csak 10 perces pihenő volt a francia világsztárral folytatott heroikus küzdelem után. A meccs számunkra, így nem indult egyenlő feltételekkel, Szofi azonban mindent beleadva próbálta megszerezni karrierje második felnőtt eb. érmét. Sajnos ez most nem jöhetett össze, a lengyel karfeszítéssel győzött.  

Szofi óriási teljesítményt mutatott be, a sportág egyik szívének számító Franciaországban legyőzte a nemzetük kiválóságát és bizonyította, hogy nincs előtte lehetetlen.  Gratulálunk Szofinak és edzőjének Toncs Péternek a csodálatos teljesítményhez!

Fotó: EJU