Márton Richárd stabil teljesítménnyel közelít az élmezőnyhöz

Péntektől vasárnapig a Duna Aréna ad otthont az idei úszó világkupasorozat befejező, harmadik állomásának. A medencében ezúttal sem láthatjuk olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónkat, Milák Kristófot, de szoríthatunk az Európa-bajnok Márton Richárdért, aki közel csúcsformában várja a pénteki rajtot.

Berlin és Athén után most hazai közönség előtt szerepelhet, hiszen a Duna Arénában rendezik meg a világkupasorozat záró fordulóját. Múlt szombaton 200 pillangón ezüstérmet szerzett a görög fővárosban, most mit vár magától?

Bár egész jó formában várom a budapesti rajtot, azt mondom, elsősorban részcélokat fogalmaztam meg magamnak. Athénban száz pillangón elrontottam a rajtomat, most Budapesten erre fókuszálok és szeretnék mindenképpen döntőbe kerülni. A múlt hétvégén kétszáz pillangón könnyebb volt a mezőny, a célom között pedig az szerepelt, hogy az utolsó ötven méteremet harminc másodperc alá vigyem. 30.2 lett, s bár az ezüstéremnek örültem, annak annyira nem, hogy nem jött össze a vágyott időeredmény. Remélem, most Budapesten beszorítom harminc másodperc alá az utolsó ötvenet és akkor az első hely is összejöhet.

Milyen távokon láthatjuk még önt?

A száz és kétszáz pillangó mellett ötven pillangón is, ami nekem gyors, de jó bemelegítés a kétszáz gyorsra. Bízom benne, hogy az utóbbi számban sikerül majd dobogóra állnom, egy harmadik-negyedik hellyel már elégedett lennék.

Már nincs egy év hátra a párizsi olimpiáig, amelyre kétszáz pillangón már teljesítette a szintet. Hogyan építik fel a hátralévő hónapokat edzőjével, Virth Balázzsal?

Az ősz folyamán az volt a cél, hogy minél többször teljesítsem versenykörülmények között a fő számaimat, és persze az is, hogy száz pillangón is összejöjjön az olimpiai szint. A kétszázas gyorsváltó helyzete egyelőre nagy kérdés, nem tudni, mit hoz a jövő, de én ettől függetlenül készülök a kétszáz gyorsra és bízom benne, hogy itt is kijön majd egy jobb eredmény. A világkupasorozatban Berlinbe alapformában utaztam, Athénban már egy lépéssel jobb teljesítményeket értem el, és most Budapesten közel a csúcsformámhoz rajtolhatok. Ugyanakkor a nyári szünet óta csak másfél hónap telt el felkészüléssel, így nehéz megmondani, hogy milyen eredményekre leszek képes.

Idén még hol láthatjuk önt szerepelni?

A budapesti világkupaverseny után egy hazai versenyen indulok azt követően pedig a rövid pályás országos bajnokságon. Az ob-n a mennyiségre helyezzük a fő hangsúlyt annak érdekében, hogy minél több bajnoki pontot tudjak a Honvédnak gyűjteni. Éppen ezért a szokásos számaim mellett még láthatnak ötven és kétszáz háton is versenyezni, megpróbálom a négyszáz gyorsot is bevállalni és ott lenni a honvédos váltócsapatokban. Úgy érzem, hogy képes vagyok erre a feszített programra, amúgy pedig a fő számaimban kezdek olyan stabil lenni, ami megfelelő a nemzetközi élmezőnyhöz.

A Duna Arénában sorra kerülő világkupa-viadal küzdelmeit az M4 Sport és az M4 Sport+ élőben közvetíti, a délelőtti előfutamokat 9, a döntőket 17.30 órától rendezik.

#csakahonved