ÖZBAS SZOFI VILÁGBAJNOKI BRONZÉRMES DOHÁBAN

A judo világbajnokság negyedik versenynapján lépett szőnyegre Szofi, első mérkőzését kiemeltként kezdte a spanyol Cristina Cabana Perez ellen. Szofi magabiztosan, irányítva a küzdelmet, a mérkőzés második percének elejében egy leszorítással múlta fölül spanyol kihívóját.

A nyolcaddöntőben a venezuelai Anriquelis Barriosszal küzdött sportolónk. Az első négy percben nem dőlt el a csata, golden scoreban folytatódott a küzdelem, ahol Szofi a második percben egy újabb leszorítással győzedelmeskedett.

A negyeddöntőben a papírformát átíró holland Joanne van Lieshouttal találkozott, aki legyőzte második mérkőzésén a ranglistát vezető, britt Lucy Renshallt és a harmadik körben a 2x-es világbajnoki ezüst- és 2x-es bronzérmes japán Miku Takaichit. A mérkőzés kiegyenlítetten kezdődött, a holland karfeszítéssel próbálkozott, amiből Szofi ki tudott még jönni, de látszott, hogy mire építené fel a küzdelmet ellenfele. A holland következő próbálkozásánál sajnos bent maradt a karja Szofinak és nagy fájdalmak közepette fel kellett adnia a küzdelmet, a verseny így vigaszágon folytatta.

Szofi a fájdalmas karfeszítéssel elvesztett negyeddöntő után nem mutatta jelét, hogy fájlalná a jobb könyökét Laura Fazliu ellen. A koszovói riválissal szemben jó előjelnek számított, hogy eddig egyetlen meccsüket Szofi nyerte meg 2020-ban a koronavírus-járvány kitörése után rendezett első világversenyen, a budapesti Grand Slam viadalon. Mostani küzdelmük három percig nem hozott eredményt, ám ekkor az Európa-bajnoki bronzérmesünk tankönyvbe illő kisbelső horogdobással, ipponal győzedelmeskedett Fazliut felett.

A bronzmeccs rendkívül kiegyenlített és intenzív küzdelmet hozott. Szofi kisbelső horogdobásokkal próbálkozott, míg passzív ellenfele a földharcot erőltette. Golden scoreig jutott a mérkőzés, melynek a harmadik percében Szofi egy vazaarit érő válldobással zárta a küzdelmet. Özbas Szofi ezzel a magyar judosport 17. világbajnoki bronzérmét szerezte meg Katarban.

Gratulálunk Szofi nagyon büszkék vagyunk rád! Gratulálunk felkészítő edződnek Toncs Péternek is, ehhez a fantasztikus eredményhez!

Fotók: EJU, IJF