PÁRIZS 2024 – Sportlövészet kvalifikáció

Most induló sorozatunkban olimpiai sportágaink kvalifikációs szisztémáját vesszük nagyító alá. Megnézzük milyen úton juthatnak el versenyzőink a 2024-es párizsi olimpiai játékokra.

Sportlövészetben az olimpiai kvalifikációs időszak 2022. augusztus 14-től 2024. június 9-ig tart. Nemenként 6-6 olimpiai versenyszám van, amelyekben maximum 2-2 kvótát szerezhet egy nemzet a világbajnokságokon, Európa-bajnokságokon és az egyéb kontinensviadalokon. A különböző versenyeken versenyszámonként más-más számú kvótát lehet szerezni, és minden esetben azok a versenyzők gyűjthetik be az indulási jogot, akik a rangsorban előrébb állnak és még nem rendelkeznek kvótával. Az előző olimpiai ciklustól eltérően kizárólag döntős (1-8. hely) helyezéssel lehet kvótát szerezni, az így megszerzett kvalifikációk mind a nemzeti olimpiai bizottságot illetik. Egy kvóta névre szóló, amit az olimpiai kvalifikációs ranglista (QROG) alapján osztanak ki minden versenyszámban annak az első versenyzőnek, aki még nem szerzett kvótát az országának. Ezt a kvalifikációs időszak végén, 2024. június 9-i QROG ranglista állása alapján kapják meg a versenyzők.

Szakosztályunkból Dávid Kriszta már megszerezte a kvótát a paralimpiára. Olimpiai indulási jogot jó eséllyel szerezhet még két pisztolyosunk, Sike Renáta és Tátrai-Fejes Miklós.

„Tavaly novemberben rendezték a világbajnokságot, ami a második kvótaszerző verseny volt a paraszakág számára. Nagyon szerettem volna minél hamarabb megszerezni az indulási jogot, ami a sok részvevő miatt előzetesen nehéz feladatnak tűnt, de nagyon céltudatos voltam és sportpisztolyban összejött a kvóta. Jól is jött, hogy ezt követően rendezték a légpisztolyos versenyt, mert lement rólam a teher, sokkal felszabadultabban versenyeztem, ennek köszönhető a bronzérmem is. Az előttem álló időszak tehát tehermentes a kvótaszerzés szempontjából, ami nyugalmat ad. Sajnos a világbajnokságot követően beleszaladtam egy sérülésbe, ami pár hónapra kivett a munkából, de most már százszázalékos vagyok, május elején egy németországi Grand Prix-n versenyzek, majd júliustól szeptemberig sűrűbb időszak következik, hiszen egy világkupaversenyen, valamint az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is indulok. Ezekre a versenyekre úgy utazom, hogy mindenképpen szeretnék érmet nyerni” – mondta Dávid Krisztina a 2024-es párizsi paralimpia indulója.

#csakahonved