Marosi Ádám: „25 év és a ráadás a BHSE kötelékében”

25 év. Negyed évszázad telt el azóta, hogy 1998 szeptemberében Marosi Ádám átlépte a Budapesti Honvéd Sportegyesület Dózsa György úti létesítményének kapuját. És még koránt sincs vége az olimpiai bronzérmes, sokszoros világbajnok öttusázó pályafutásának, aki pénteken ünnepélyes keretek között írta alá újabb egy évre szóló szerződését az egyesületnél.

Szép jubileumot ünnepelhet idén.
Igen, idén lesz huszonöt éve, hogy honvédos lettem, a Honvéd-családhoz tartozom, éppen ezért számomra nagyon fontos és felemelő pillanat ez a szerződéskötés. Jó érzés, hogy az utolsó olimpiai nekifutásom idején is megtapasztalhatom a klub szeretetét és támogatását, hogy Gergely István ügyvezető elnök vezetésével továbbra is élvezhetem az egyesület bizalmát. Ugyanez igaz a Magyar Honvédségre is, a Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár katonájaként is rengeteg támogatást kapok, amelyért köszönetet szeretnék mondani Mudra József ezredesnek – mondta Marosi Ádám.

Új év, új lendületet kíván. Ennyi idő, negyed évszázad után honnan tud még meríteni?
Számomra is érdekes, de mindig meg tudok újulni, bízom a testemben, a lelkemben. Ez a huszonöt év rengeteg tapasztalattal szolgált, megtanított arra, hogy sosem szabad feladni, menni kell tovább az úton. Én szívből szeretem és élvezem ezt a sportágat, s ha adódnak is nehézségek a felkészülésben minden nap úgy megyek le az edzésre, hogy képes vagyok végigcsinálni. Van, amikor, erősen kapaszkodom a szalmaszálakba és van, amikor magától megy minden, jó visszajelzéseket és élvezetet ad a felkészülés. Ha jó edzettségi állapotban vagyok, különösen tudom élvezni a munkát mind az öt versenyszámban. Tavaly kellő tapasztalatokat szereztem az új lebonyolítási rendszerrel kapcsolatosan, a felkészülési metódusom ugyanaz, nagy változás nincs, talán csak annyi, hogy célirányosabban osztom be a feladatokat és az időt.

A február eleji fedett pályás nemzetközi versennyel megkezdődik az idei versenyfutás. Milyen célokat fogalmazott meg magának?
A fedett pályás verseny a válogatás szempontjából elég fontos, utána pedig beindulnak a világkupák, amelyek már számítanak az olimpiai kvalifikációval kapcsolatban. Szeretnék minél több versenyen jelen lenni, és természetesen az élmezőnyben maradni.

Az új lebonyolítási rend sokkal kiélezettebbé tette a küzdelmet, nem csak a nemzetközi színtéren, de a hazai férfi mezőnyben is. Fel tudja venni a kesztyűt a fiatalabb versenyzőkkel?
Nagyon remélem. Kétségtelen, hogy szélesebb lett az élbázis, amire nem számítottam. Az elmúlt szezonban többen is berobbantak, sokan mutatták meg, hogy bennük van a jó eredmény, hogy tehetségesek, vagy most ért be az a munka, amit az elmúlt években elvégeztek. Egy biztos: komoly, férfias küzdelem várható az elkövetkező másfél évben.

GERGELY ISTVÁN: BÍZUNK ÁDÁM RUTINJÁBAN

„Számunkra is fontos és ünnepi pillanatot jelent ez a szerződéskötés, amellyel szerettük volna deklarálni, hogy az elmúlt huszonöt év eredményei és tapasztalatai alapján mit jelent számunkra Marosi Ádám. Aki komoly szerepet tölt be nem csak a BHSE öttusa-szakosztályának életében, de az egész magyar öttusasportban. Igyekszünk számára megteremteni és rendelkezésre bocsátani azokat a feltételeket és lehetőségeket, amelyeket az elmúlt huszonöt évben megkapott a klubtól. Hiszünk az eltökéltségében, bízunk a rutinjában és a negyed évszázad alatt nálunk megszerzett tapasztalatában. Büszkék vagyunk arra, hogy pályafutása utolsó éveiben is teljes erőből támogathatjuk őt, és segíthetjük abban, hogy valóra váltsa az utolsó álmait is ebben a sportágban. Huszonöt év jóban és rosszban… Ekkora idő komoly kapcsolatot jelent egy sportoló és klubja között. Úgy érzem, kicsit történelmi is ez a pillanat, hiszen Ádám pályafutása és pályafutásának majdani lezárása összecseng az öttusasport változásával. Az elkövetkező két évben vesz búcsút a sportág a lovaglástól, attól a számtól, amely mindig is erőssége volt versenyzőnknek. Mi pedig az elkövetkező időszakban minden erőnkkel szurkolunk azért, hogy felemelő pillanatokkal köszönhessen el Ádám ettől a szép sportágtól.

Gratulálunk és sok sikert kívánunk, Ádám!

#csakahonved