Ilyen volt 2022 – Milák diadalmenete, túlszárnyalt várakozások

Szerző: Hutkai Dániel

Fantasztikus sikereket ünnepelhettünk tavaly: világbajnoki címek, világcsúcs és Európa-bajnoki diadalok is szerepeltek a honvédos úszók dicsőséglistáján.     

„Nehéz, de eredményes éven vagyunk túl – kezdte évértékelőjét Kiss Éva szakosztály-igazgató. –Az év első harmadában fantasztikus sikereket ünnepelhettünk. Milák Kristóf világbajnoki, Európa-bajnoki címeket szerzett, valamint világcsúcsot úszott. Mellette Márton Richárd – aki 2022-ben igazolt egyesületünkbe – is előrelépett; Európa-bajnok lett a 4×200 m gyorsváltóval, emellett 200 m pillangón ezüstérmet szerzett. Csaknem tíz év után újra EYOF-on indult egyik versenyzőnk, Sümegi Anna, aki a korosztályos válogatottal több nemzetközi versenyen vett részt az elmúlt egy évben. A hazai bajnokságokon 8 bajnoki cím mellett 23 érmet szereztek versenyzőink, valamint mindegyik bajnokságon több döntős úszónk volt. E tekintetben is sikerült előrébb lépnünk az előző évhez képest.”

A már említett Márton Richárd mellett idén több versenyző is érkezett hozzánk, aki túlszárnyalta várakozásainkat. Bízunk abban, hogy ezáltal is kicsit vonzóbbak leszünk a váltani készülő versenyzők számára. Sportolóink egész évben rengeteg versenyen indultak, ahol megszámlálhatatlanul értek el egyéni csúcsokat, szereztek érmeket, szépen fejlődtek. Az edzőtáborok is sikeresek voltak. A saját edzőtáboraink mellett a Jövő Bajnokai-program keretén belül szeptemberben, régiónként plusz edzőtáborozási lehetőséghez jutottak a programban részt vevő gyerekek. A nyári bajnokságon érmes versenyzők – szintén a Jövő Bajnokai-programnak köszönhetően – egyhetes edzőtáborozási lehetőséget kaptak, immár országos szinten.

Január eleje óta folyamatosan nőtt az oktatásban részt vevő gyermekek száma, a nyári táborokban pedig régen látott gyermektömeg vett részt.

„Az év elején eltervezett számokat sikerült hoznunk, sőt, még túl is szárnyaltuk őket mind létszámban mind pedig gazdasági tekintetben. A nyári tábor mellett délutánonként oktatást is szerveztünk, igyekeztünk ilyen tekintetben is megújulni” – tette hozzá Kiss Éva.

Az utolsó negyedévet az uszoda felújítási munkálatai megnehezítették, hiszen vízfelületet kellett szerezni, ami nem volt egyszerű feladat úgy, hogy 4 csoportnak is helyszínt kellett biztosítani. A vezetőség azonban megtalálta a megoldást, amelynek köszönhetően a lehető legjobb körülmények között folytathatták a munkát versenyzőink, még ha az időpontok, a helyszín, illetve a pályák mennyiségének tekintetében nem sikerült is a megszokott körülményeket elérni.

„Október közepétől a két nagyobb csoport a Komjádi uszodában, a két kisebb pedig a Bajza utcai tanuszodában készül – mondta szakosztály-igazgatónk. – Edzőink remekül megoldották a feladatot, hiszen a megváltozott körülmények ellenére is minden csoport jól szerepelt a versenyeken és a bajnokságokon. A tavaly első alkalommal megrendezett utánpótlás rövid pályás bajnokságon szereztünk egy bajnoki aranyat és két ezüstöt is úgy, hogy 50 méteres medencében tudtunk készülni. Sajnos ebben a formában az utóbbi években jól felépített oktatásunk újabb csapást szenvedett, hiszen őket nem tudtuk hol foglalkoztatni, így csak bizakodni tudunk abban, hogy 2023-ban a gyerekek nagy része vissza fog térni hozzánk.”

Az év figyelemre méltó történése volt, hogy szakmai vezetőnket, Selmeci Attilát az éves közgyűlés a MÚSZ szakmai alelnökévé választotta, emellett év végén a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába is beválasztották a kiváló szakembert. Attila a szürke hétköznapokon mindegyik csoport munkáját aktívan segíti, átadva tapasztalatát a kollégáknak.

„Bízunk benne, hogy a következő év kicsit zökkenőmentesebb lesz, és legalább ilyen szép eredményekkel tudjuk zárni 2023-at is” – tekintett előre Kiss Éva.

#csakahonved