Ilyen volt 2022 – Értékes tapasztalatok éve

Szerző: Kovács Tamás

Húsba vágó változás sem zökkentette ki az öttusázókat – bemutatkoztak a szakosztály következő sikeres felnőttgenerációjának tagjai.

„Mélyen” indult az év az öttusasportban, miután 2021 végén jelentették be, hogy a Nemzetközi Öttusa Szövetség kivette a sportág programjából a lovaglást – a hír húsba vágó volt. A szakosztályon belül ettől függetlenül zavartalanul folyt az érdemi munka, ami hamar megmutatkozott az év első versenyeinek eredményeiben. Mind a felnőtt, mind az utánpótlás-korosztályokban magabiztos belépővel nyitottunk, aminek köszönhetően bizakodva vágtunk bele a tavaszba.

Májusban jártunk, amikor tisztán látszott, hogy minden korosztály válogatottjában lesz honvédos versenyző. Külön pozitívum, hogy az U19-es korosztályban több versenyzőnk kapott szerepet a válogatottban, mint a megelőző években. Bauer Blanka személyében volt olyan tagja is a szakosztálynak, aki egyszerre két korosztályban, az U19-ben és a juniorok között is a nemzetközi porondra lépett.

A tokiói olimpián 6. Marosi Ádám maximálisan teljesítette a 2022. évre kitűzött terveket. Értékes tapasztalatokkal gazdagodott az öttusaverseny újfajta lebonyolítását illetően, amivel a 2023-as olimpiai kvalifikáció előkészítése volt a cél.

Az U17-es és az U19-es korosztályban fiataljaink megismerték a nemzetközi szerepléssel járó édes terheket. Bauer Blanka mellett Zemán Zóra, Nyerges Réka, Simon Tamás és Marosvári Ádám erősítették a válogatottat. Elért eredményeik fényében kijelenthetjük, hogy a szakosztály következő sikeres felnőttgenerációjának tagjait ismerhettük meg személyükben tavaly.

A tizenöt év alatti korosztályok sportolói egész évben nagyon kiegyensúlyozottan szerepeltek. A nyári oktatási szünetre tervezett programot sokan teljesítették, aminek gyümölcsét legtöbben az év legfontosabb versenyén, az ősszel sorra kerülő Elit bajnokságon aratták le.

Summázva elmondható, hogy a szakosztály minden korosztályban teljesítette a 2022. esztendőre kitűzött célokat, amelyek néhány versenyző esetében különösen fontosak voltak a 2023-as év vonatkozásában. A felkészülés az új évben – valamennyi korosztályban – annak reményében folytatódott, hogy idén a tavalyinál is eredményesebbek lehetünk.

#csakahonved