Kiss Péter Pál: Jöhet a következő?

2019 óta negyedik alkalommal jutott el a legjobb három közé parakajakosunk, Kiss Péter Pál az Év Sportolója választáson, s hétfőn – ha a sportújságírók úgy szavaztak – harmadik alkalommal nyerheti el kategóriája legjobbjának járó díjat az Operaházban megrendezésre kerülő gálán.

Világ- és Európa-bajnoki cím, vagyis újabb tökéletes évet zárt le 2022-ben Kiss Péter Pál. Elégedetten tekint vissza az elmúlt szezonra?
Nagyjából igen. Sajnos nem indult jól az év, hiszen sokat betegeskedtem, a tavaszi világkupára sem sikerült jól felkészülöm a mandulagyulladásom és az abból adódó negyven fokos láz miatt. Már akkor érlelődött bennem, hogy lassan elérkezett az ideje a műtétnek, november végén meg is operáltak, a napokban kaptam meg a zöld jelzést arra, hogy elkezdhetem az edzéseket – mondta Kiss Péter Pál.

A 2022-es esztendő legszebb pillanatát nyilván a dartmouthi világbajnokságon nyert aranyérme jelentette.
Igen, nagyon élveztem ezt a világbajnokságot, a versenyzést, valamint a helyszín is csodaszép volt. És ami fontos, ez a verseny lett vízválasztó az életemben, hiszen megkaptam az állandó kategóriát, ami azt jelenti, hogy nem kell minden verseny előtt újra kategorizáltatni magam, bizonyítani, hogy az adott kategóriának megfelelő az állapotom.

Ez lelkileg könnyebbség?
Lelki felszabadulás. Általában jól veszem a nehézségeket, de egy ilyen procedúra elég macerás a versenyek előtt. Most sokkal nyugodtabban tudok készülni a versenyekre.

Paralimpiai, világ- és Európa-bajnokként hozzá tudott már szokni ahhoz, hogy mindenki az ön skalpjára pályázik?
Úgy tűnik, muszáj hozzászoknom. De ez nem azt jelenti, hogy nincs bennem drukk az aktuális nagy versenyek előtt.

Nagyon fiatalon nyert meg mindent ebben a sportágban. Honnan merít erőt és motivációt az újabb és újabb idényekre?
Nehéz, de mivel szeretem, amit csinálok, imádom a kajakozást, ezt az életformát, így mindig meg tudok újulni. És itt van mellettem csapattársam, Juhász Tamás is, akivel nagyon egy hullámhosszon vagyunk, jó hangulatúak az edzéseink. Vagyis a motivációmmal nincs gond, szeretnék sokáig a csúcson maradni.

Ha jól tudjuk, idén nem utazik melegvízi edzőtáborba.
Így van, én nem megyek, mert muszáj felkészülnöm az érettségire, így a paralimpiai kvalifikációs évben a tanuláson is nagy lesz a hangsúly. De nem félek attól, hogy ez visszavet az eredményességben, Duisburgban a kvótaszerzés a cél, ehhez pedig a legjobb hat között kell zárnom.

Mit tippel az Év Sportolója választáson ismét az élen végez majd?
Nem tudom, hiszen erős kihívóim vannak. 2019 óta negyedszer kerültem be a legjobb három közé, idén, ha a sportújságírók úgy szavaztak, harmadszor nyerhetném el ezt a szép címet. Boldog lennék, ha sikerülne, hiszen a kísérőm ezúttal az édesapám lesz és szeretném, ha nagyon büszkén húzhatná ki magát az est végén.

#csakahonved
Fotó:Magyar Kajak-Kenu Szövetség