Gergely István: „A nehézségek nem erőtlenné, elhivatottabbá tettek bennünket”

A látványos tokiói olimpiai sikerek után újabb eredményekben gazdag évet hozott 2022 a Budapesti Honvéd Sportegyesület számára. Klubunk a második helyen zárt a Sportegyesületek Országos Szövetségének pontversenyében, sportolóink szép számmal hozták az érmeket a világversenyekről. Gergely István, a BHSE ügyvezető elnöke azonban az Év aranyát ezúttal a háttérországnak, a dolgozóknak osztaná ki.

Egy sikerekkel teli olimpiai esztendő után milyen szempontok alapján lehet vagy kell értékelni a 2022-es esztendőt?
Más fókuszpontból – mondja Gergely István, a BHSE ügyvezető elnöke. – Persze egy egyesület tevékenységét, eredményességét a sportolók sikerei validálják, az mutatja meg az erőnket, hogy a nemzetközi színtéren, a hazai versenyeken miként teljesítenek sportolóink, hogyan fejlődik a bázisunk, hogy az utánpótlásunk miként szélesedik, miként tudjuk egyre vonzóbbá, szerethetőbbé tenni egyesületünket a gyerekek, a szülők számára. S ezekhez kellenek a nagy egyéniségek, nagy eredményei az olimpiai ciklusok idején is. De sportvezetőként az évértékelésemben most nem ezt helyezném a fókuszba, sokkal inkább azokat az értékeket, amelyeket a közvélemény számára láthatatlan hátországunk tesz hozzá az egyesület életéhez. Azokat az erőfeszítéseket emelném ki, amelyek nélkül nem lehetnénk ismét a legeredményesebb klubok között Magyarországon.

Tehát, büszkeség az, hogy…
…büszkeség az, hogy nem fáradtunk el. Hogy a Covid-járvány két éve után eredményesen néztünk szembe az energiaválság okozta nehézségekkel is, képesek voltunk olyan megújulásokon keresztül menni, amelyek a jelenlegi gazdasági helyzetben elkerülhetetlenek voltak, és úgy ahogy eddig is igyekeztünk a saját lábunkra állni, saját magunkra érvényes új mechanizmusokat felállítani. Az állami támogatások mellett képesek voltunk megtakarítani, sőt, extra bevételeket is eszközölni. A kulcsmondatunk idén a hatékony működés volt, amely eddig sem állt tőlünk távol, de a világban tapasztalható politikai és gazdasági változások más szemlélet felé, jobb irányba tereltek minket. Ez azt mutatja, hogy ha nem problémaként, hanem kihívásként élünk meg egy adott helyzetet, akkor egészen más utakat, új fejlődési lehetőségeket nyithatunk meg önmagunk számára. Büszkeség az is, hogy a sportolóink által képviselt „a sportban nincs lehetetlen” szlogent a dolgozóink is magukénak vallják, és a saját területeiken extrát teljesítve teremtik meg mindazt a hátteret, amellyel továbbra is eredményes a működésünk.

Kifejtené ezt pontosan?
Az idén annak érdekében, hogy a sportszakma ne sérüljön, hogy túléljük a válságot a hatékony üzemeltetést kellett elsődleges feladatként megfogalmaznunk. Az energia menedzsmentünkön változtattunk, szigorúbb működési rendszereket fektettünk le, mondhatom azt, hogy a létesítményeinkben nincsenek olyan üresjáratok, amikor az energia fogy, de sporttevékenység nem zajlik, az edzésmunka nem halad. A szakosztályvezetőkkel, az edzőkkel közösen egyeztetve olyan programokat dolgoztunk ki, amelynek köszönhetően rövidebb intervallumban, de hatékonyabban tudnak készülni sportolóink. A megszokott ritmusokat, edzésidőket megbolygattuk, de rugalmasan kezelte ezt mindenki, és ez az új rendszer nem hozott visszaesést az eredményességünkben. Mutatja ezt a SOSZ ranglistán elfoglalt második helyünk, valamint a parasportok között megszerzett bronzérmünk is, amelyekre méltán lehetünk büszkék. Számomra mindig fontosak voltak a külső visszajelzések, az eredményeink ugyan transzparens dolgok, de kell a külső reflektálás is, a folyamatos visszaigazolás, hogy jó úton haladunk. Idén azonban hatványozottan fontos jelentőséget tulajdonítottam a belső hangoknak, a Honvéd-család visszajelzéseinek, hiszen közösen, közös erővel éltük meg ezeket a változásokat, közösen, közös erővel építettük azokat az új rendszereket, amelyeknek köszönhetően elégedetten zárhatjuk le a 2022-es évet. Ami üzemeltetés szempontjából felkészülési időszak volt egy nehezebb, megpróbáltatásokkal telibb 2023-as évre. De egyértelműen kijelenthetem: a csapatunk összeállt, a sportvezetés, a pénzügy, a marketing és megannyi szegmense a klubnak megmutatta, hogy milyen kohéziós erővel bír. Hogy az elmúlt három év, amelyen végigmentünk nem tudott léket ütni a hajónkon, nincs rés a pajzsunkon, nincs félelem, sem bizonytalanság, van ellenben egy összetartó, büszke csapatunk, amelyben egytől-egyig hivatásának, küldetésének érzi mindenki azt, amit a maga területén tesz az egyesületért.

Vagyis optimistán néz a jövőbe.
Egyértelműen. 2022-ben kénytelenek voltunk a komfortzónánkon kívül élni, és megtapasztaltuk, hogy a nehézségek, a kényelmetlenségek nem erőtlenné, hanem elhivatottabbá tesznek bennünket. Rengeteget tanultunk önmagunkról, a világról, mert 2022 egy fontos tanulóév lett mindannyiunk számára. Optimista vagyok, mert sportolóként sokszor megtapasztaltam, hogy a nehézségek, a kényszer szülte helyzetek milyen plusz energiákat, motivációkat tudnak megmozgatni az emberben. Hiszem, hogy az olimpiai kvalifikációs időszakban ezeknek a kényelmetlenségeknek meglesz a pozitív vonzata, hatása és az idén képzett tartalékainknak meglesz a helye is, mert azok a sportolóink, akiknek esélye van az olimpiai részvételre, nem szenvedhetnek hiányt semmiben. Ehhez járulunk hozzá azzal is, hogy az elmúlt három év nehézségeinek dacára folyamatos fejlesztéseken megy keresztül egyesületünk. A megújult atlétikai pálya, a vívócsarnok után megújul a kosárcsarnokunk is, felújítjuk az uszodánkat és jövő nyárra döntően megváltozik a központi telephelyünk működése azzal, hogy a legnagyobb beruházásunknak köszönhetően négy új tornateremmel, modern öltözőkkel, szaunával és szakmai helységekkel bővül a Dózsa György úti létesítményünk. Tényleg derűlátó és energikus vagyok a jövőt illetően. Idén a küzdelmeink ellenére is csak egyetlen dolog szomorított el: idén túl sokan hagytak itt minket, túl sok bajnokunktól kellett végső búcsút vennünk, sokszor éreztük az elmúlás szomorúságát, az életünk törékenységét és azt, hogy a Honvéd-család kevesebb lett egy-egy nagy egyéniséggel. Bízom benne, hogy az új évben több lesz az öröm és még sokakkal együtt tudjuk átélni azt, ahogy eredményesen íródik tovább a Honvéd történelme. Ehhez szeretném megköszönni a szülők támogatását, hogy fontosnak tartják gyermekeik egészségét, hogy testben és lélekben is értékes emberek nevelődjenek nálunk. Köszönöm a támogatóink, a partnerintézményeink, partneriskoláink segítségét, akiknek ugyanúgy elsődlegesek az általunk képviselt értékek, mint számunkra és köszönöm a kormány támogatását, hogy a gazdasági helyzet ellenére a sport kiemelt, stratégiai terület maradt az ország számára. És ezúton is szeretnék egészségben, eredményekben, sikerekben, kitartásban és szeretetben gazdag boldog új esztendőt kívánni mindenkinek. 

#csakahonved