Elhunyt Tumpek György, olimpiai bronzérmes úszó

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy ma hajnalban, 94. életévében elhunyt olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok, Európa-bajnoki ezüstérmes, 16-szoros világrekorder úszónk, Tumpek György.

Pályafutása legnagyobb sikerét az 1956-os melbourne-i játékokon aratta, amelyen 200 méteres pillangóúszásban lett bronzérmes, ezt megelőzően az 1954-es Európa-bajnokságon állhatott fel ugyanebben a számban a dobogó legfelső fokára. Ezüstérmét 1958-ban a budapesti Európa-bajnokságon, a 4×100 méteres férfi vegyesváltó tagjaként ünnepelhette. Ebben az esztendőben fejezte be aktív sportpályafutását, a későbbiekben edzőként dolgozott, s olyan tanítványok nőttek fel az irányítása alatt, mint Kiricsi János, Gulrich József, Kucsera Gábor, Kiss László és legeredményesebb versenyzője, a BHSE úszószakosztályának vezetője, Kiss Éva.

„Ma kora reggel telefonált Gyuri bácsi fia, Zoltán a szomorú hírrel. Egy kiváló sportembertől, egy sikeres edzőtől búcsúzunk most, akinek sokat köszönhet a Honvéd-család” – emlékezett meg róla Kiss Éva. Tavaly nyáron Tumpek György még eljött a BHSE Dózsa György úti sporttelepére és a tornász Ducza Anikó, a labdarúgó Kozma Mihály és a vívó dr. Bakonyi Péter társaságában ő is elültette „Bajnoki fáját”.

Emlékét megőrizzük!