Csite Lóránd: „Én nagyon bíztam a srácokban”

Úgy lett korosztályos vízilabda-világbajnok az U18-as fiúválogatott, hogy az összes meccsét megnyerte, sosem volt hátrányban, a döntőben pedig a házigazda Szerbiát győzte le, méghozzá a saját pályáján. Fáklyás menetnek tűnik, de azért nem volt egészen az: a finálé például 11-11-es rendes játékidő után ötméteres-párbajba torkollott. Ekkor lépett elő a mi Csite Lorándunk, aki a kispadról beszállva hárított egy ötöst, és mivel a mieink többé nem hibáztak, a srácok hazahozták az aranyérmet! A nagy siker után 18 éves kapusunkkal beszélgettünk.

Mi a lélektana annak, ha a végén küldenek be ötöst védeni: úgy lehet bemenni, hogy rosszul nem jöhetsz ki belőle, vagy egy döntőben, Szerbia ellen, Belgrádban ez mindenképp nyomás alatti helyzet?
Amikor kiderült, hogy ötméteresek lesznek, én nagyon bíztam a srácokban, hogy belőjük az összeset, bíztam [Gyapjas] Viktorban és magamban is, hogy mi pedig ki fogunk védeni egyet. Emiatt nyomást abszolút nem éreztem, amikor bekerültem a vízbe. Persze megnéztük a videókat, hogy hova lőnek a szerbek, és nagyjából az összeset laposan lőtték, úgyhogy gondoltam, kijövök – sikerült.

Milyen ünneplést csaptatok? Nyilván záporoztak a szakmai dicséretek is.
Rengeteg gratulációt kaptunk-kaptam a szakemberektől, játékosoktól, barátoktól, szülőktől és természetesen nagyon jó érzés volt! Sajnos a meccs után nem sokkal indultunk haza, emiatt olyan nagy ünneplés nem volt, de azért megünnepeltük a sikert a buszúton…

A mostani nagy siker után mi következik az új klubszezon elejéig?
Most kaptam egy kis pihenőt, de szerintem már csütörtöktől újra edzésbe állok. Mivel még messze van az idénykezdés, ezért az elején inkább a fizikai edzésekre helyezem a hangsúlyt, aztán minél jobban közeledik az idény, annál inkább a gyorsításra fogok fókuszálni.

Hogyan alakul a karriered a Honvédban? Hiszen még nagyon fiatal vagy, de néhányszor már a felnőttcsapatnál is bekerültél a meccskeretbe.
Úgy érzem, egész jól alakul a pályám, ezt bizonyítja, hogy egyszer-kétszer beírtak már a felnőtt OB1-ben is. Most elsősorban az ifi bajnokságra szeretnék koncentrálni, ott jó teljesítményt nyújtani, minél jobb helyezést elérni a csapattal, ha pedig kapok lehetőséget a felnőtt OB1-ben, azt szeretném minél jobban kihasználni!

Forrás, fotó: BHSE, MVLSZ