Juhász Tamás: „Erre szokták azt mondani, minden összeállt”

A hétvégi müncheni multisport Európa-bajnokságon aranyérmes lett parakenusunk, Juhász Tamás. Győzelme a magyar delegáció egyik legnagyobb meglepetése volt, versenyzőnk testben, lélekben és fejben is tökéletesen felkészült erre a megmérettetésre.

Ilyen egy tökéletes verseny?
Nem tudom, hogy milyen, de erre szokták azt mondani, minden összeállt, aminek össze kell állni – magyarázta Juhász Tamás. – Még az sem zavart meg, hogy a konditerem légkondija miatt megfáztam, talán jó is volt, hogy a döntő alatt ezzel a betegséggel és magammal voltam elfoglalva, hiszen így csak a saját pályámra figyeltem.

Az idei világbajnokságról lemaradt, mondhatni azt, hogy ez afféle „csakazértis” győzelem volt?
Abszolút. A világbajnokságra két válogató volt, az elsőt megnyertem, a másodikra lett egy kis kavarodás a hajókkal, hiszen az enyémet a második válogató előtt már kivitték Halifaxbe, vagyis egy régebbi, össze-vissza tört hajóval kellett rajthoz állnom a második felvonáson, és sajnos nem jött össze a kvalifikáció. Így számomra az Európa-bajnokság lett a fő verseny, és mivel nem vagyok egy feladós típus, így amíg a többiek kint versenyeztek, addig én Dunavarsányban szorgalmasan készültem. Boldog vagyok, mert végre valahára összeért az a munka, amit évek óta végzünk edzőmmel, Pruzsina Istvánnal.

Ő mit szólt a sikeréhez?
Természetesen ahogy szokta, végigordította a versenyt, utólag pedig négyszer-ötször visszanézte a futamot és azt mondta: látta, hogy mindent meg tudtam valósítani, amit korábban gyakoroltunk.

Milyen érzés volt a Himnuszt hallgatni – pályafutása során először nemzetközi versenyen…
Még most is beleborzongok. Nagyon régóta vágytam, akartam ezt a pillanatot és bizony rendesen küzdöttem az érzelmeimmel az eredményhirdetésnél.

Érzelmes típus?
A barátnőm szerint igen. Nem tagadom, meghatott ez az egész.

Mit visz tovább magával ebből a müncheni sikerből?
Új erőt és lendületet. Eddig is úgy voltam vele, hogy a párizsi paralimpiáig mindenképpen folytatom, de most sziklaszilárdan akarom ezt az egészet. Nagyon motivált vagyok.

És mit hoz a közeljövő?
Szerdán országos bajnokság lesz Szolnokon, aztán szeptember ötig pihenőn vagyok. Utána pedig készülünk a maratoni világbajnokságra. Kajakban és kenuban is indulok, előbbin 8, utóbbin 12 kilométer lesz a táv és ez bizony kétszázas versenyzőként igazi kihívás lesz. De szeretem a kihívásokat.

Gratulálunk a sikerhez!

#csakahonved
Forrás: Budapesti Honvéd Sportegyesület
Fotó: Magyar Kajak-kenu Szövetség