Új szakággal bővül a Budapesti Honvéd Sportegyesület palettája!

Engedjük el az új energiákat! – megérkezett a BHSE-be a hullámszörf!

Új szakággal bővül a Budapesti Honvéd Sportegyesület palettája: a jövőben az olimpiai programban 2021-ben debütáló szörf sportágat is választhatják maguknak a gyerekek. A honvédos „újhullámról” Gergely István, a BHSE ügyvezető igazgatója és Soós Csaba szakágvezető mesélt.

Hogy miként talál otthonra a hagyományos olimpiai sportágakra építkező, felkészülési ciklusok és világversenyek szigorú keretei között létező patinás klubban egy más életérzést, szabadságélményt, laza életszemléletet sugárzó sportág, a hullámszörf?

Teljesen természetes módon. Kell hozzá kíváncsiság, befogadás, a meglévő erőforrások új hasznosítási lehetősége, közös gondolkodás és természetesen közös célok megfogalmazása. Ezt tette Gergely István, a BHSE ügyvezető elnöke és Soós Csaba, akit nyártól a BHSE hullámszörf szakágának vezetőjeként köszönthetünk, és aki több szállal is kötődik egyesületünkhöz.

„A kapcsolatunk az egyesülettel valójában a gyerekeimnek köszönhető, hiszen négy gyerekemből kettő öt évvel ezelőtt tornászként kezdte meg a sportpályafutását a Honvédban. A kislányom, aki a napokban lesz hatéves, tavaly ősztől az atlétikával ismerkedik a Dózsa György úti sporttelepen – mesélte Soós Csaba, aki némi hátteret is szolgáltatott az új sportághoz.

„A szörfözés a világ egyik legdinamikusabban fejlődő sportja. Magyarországon érthető okokból kevésbé ismert, de itthon is egyre népszerűbb. Sok ezerre tehető azok száma, akik már próbálták az óceáni szörfözést, de Magyarországon ehhez eddig teljes mértékben hiányzott a versenyzők képzése. Ezt szeretnénk magunkra vállalni. Azon túl, hogy egy összetett képzésnek köszönhetően most elkezdünk foglalkozni a gyerekekkel, azokat sem szeretnénk cserben hagyni, akik már próbálták ezt a sportot, esetleg rendszeresen szörföznek, de a szörfözések közötti felkészülés megtervezésében, elvégzésében magukra voltak hagyva. Olyan felnőttképzést is indítunk, ami célirányosan a szörfözésre készít fel és fitten tart” – magyarázta Soós Csaba, aki bízik benne, hogy egyre több gyereket és felnőttet tudnak elérni az új programmal.

„A számok tekintetében jóslatokba nem bocsátkoznék, mert ez nem egy olcsó sport. Valós óceáni körülményekhez el kell utazni és ez bizony komoly terhet jelenthet a családoknak. Mégis úgy gondolom, hogy a képzés hiánypótló lesz. Olyan edzésprogramot állítunk össze, amit a Honvéd infrastruktúrájára támaszkodva kivitelezhetőnek tartunk. Ez egyszersmind a klub versenyelőnyét is jelenti majd” – tette hozzá a szakágvezető, aki szerint számos területen hozhat pozitív változást, lehetőséget ez az együttműködés.

„Hogy mit adhatunk egymásnak? Elsősorban rengeteg jó érzést, de számos olyan társadalmi kapcsot is jelenthet, amely eddig nem létezett. Elindítunk valami újat, valami új dologba fektetünk, s szerintem ennek a haszna beláthatatlan. Most elengedjük ezt az energiát és meglátjuk mit hoz a jövőben.”

Gergely István, a BHSE ügyvezető elnöke is üdvözli ezt az együttműködést, azért is, mert a fiatalokra épülő szakágunk, az E-Sport mellett egy újabb dinamikusan fejlődő sportágat köszönthetünk a Honvéd-családban. A szörfoktatás két lábra épül fel, az itthoni képzés erőnléti edzésekből (úszás, fizikai állóképesség), a speciális képzésből (egyensúlyi feladatok, gördeszka, stb.) és az elméleti alapokból áll, a másik oldal pedig a valós hullámszörfoktatás természetes, vagyis óceáni, illetve mesterséges közegben egy erre szakosodott oktatóval.

„Magyarországon még nem épült meg a sportághoz szükséges állóhullámokat generáló pálya, de Dunacsúnyban és Bécsben is lehetőség van a gyakorlásra. Az oktatást természetesen professzionális szinten kívánjuk megtartani a Honvédnál, de egyelőre nem profi versenyzőkkel tervezzük elindítani a szakágat. Olyan alapképzéssel kívánjuk segíteni a sportág iránt érdeklődőket, ami egyedülálló Magyarországon. Örülnénk, ha sportolóink egy-egy utazás során már nem a fizikai felkészültség vagy a vízi jártasság hiányával küzdenének, hanem minél jobban élvezni tudnák a szörfözés kikapcsoló élményét, az alapismereteknek, a jó egyensúlyérzéknek, a kiváló kondíciónak köszönhetően könnyedén meg tudnák lovagolni az óceán hullámait. Mi az az egyesület vagyunk, amelyik nem riad vissza az újítás lehetőségétől, a nyitástól, ez az együttműködés remek példája ennek. A szörf ugyan rétegsportág, de Tokió óta olimpiai szám, egy új lehetőség, ráadásul rendkívül népszerű a fiatalok körében, egyre több embert fog meg, egyre többen szeretnék elsajátítani az alapjait. Mi ehhez próbálunk majd segítséget nyújtani.”

#csakahonved
Forrás: Budapesti Honvéd Sportegyesület