75 éve született Kocsis Lajos

75 ÉVE SZÜLETETT KOCSIS LAJOS

Az alacsony termete miatt „Kicsi” néven emlegetett középpályás tizenegy éves korában a Móravárosi Kinizsiben lett igazolt labdarúgó, a Szegedi VSE játékosaként hívták meg az ifjúsági válogatottba. Az élvonalban a Salgótarjáni Bányász együttesében mutatkozott be, majd húsz évesen került a Bp. Honvédhoz, ahol egy évtizeden át a csapat egyik legjobbja volt, és tőlünk lett olimpiai arany-, majd ezüstérmes is.

1967-ben Bozsik József hozta a Honvédba. Hamar a közönség kedvence lett, ezrek jártak miatta meccsre: negyven méteres átadásai hajszálpontosak voltak, cselei kiszámíthatatlanok, szabadrúgásai pedig orületbe kergették a kapusokat. Legemlékezetesebb szabadrúgását a skót Aberdeen portásának lőtte: szokása szerint jobbal a pipába csavart, a játékvezető közben a sorfalat igazította, és nem adta meg a gólt. Kocsis Lajoson kívül mindenki őrjöngött, ő azonban nyugodtan leállította a labdát, és újra becsavarta a felső sarokba!

Az NB I-ben 308 mérkőzésen 112 gólt szerzett, pályafutását a másodosztályú Gyulai SE-ben fejezte be. Rendkívül technikás, a társak számára kiváló helyzeteket teremtő, briliánsan cselező labdarúgó volt, aki tehetsége, rátermettsége alapján még sokkal többre is vihette volna. Ám így is tagja volt a Mexikóban első, Münchenben második helyezést elért olimpiai csapatnak, játszott az 1970-ben és 1974-ben rendezett világbajnokságok előtt, a selejtezők során elbukott gárdában, és az 1972-es Eb-n a négyes döntőig jutott együttesben.

A Honvéddal nem sikerült aranyérmet nyernie, pedig sokszor volt a közelében. A bajnokságban három ezüstöt (1969, ’72, ’75), egy bronzot (’70), a kupában három ezüstöt (1968, ’69, ’73), míg a Közép-európai Kupában egy ezüstöt (1975) szerzett. Tichy Lajos mondta róla egyszer: „Ha a Kicsinél van a labda, mind a tíz csapattársának mozgásban kell lennie, mert sosem tudjuk, kinek adja a labdát. Lehet, hogy éppen a kapusnak.”

A 33-szoros válogatott labdarúgót nagyon fiatalon, alig 41 évesen, tíz infarktus érte, leszázalékolták és rokkantnyugdíjasként élt, 2000. október 9-én, 54 éves korában bekövetkezett haláláig.

#csakahonved
Forrás, fotó: Budapesti Honvéd FC, Kocsis Lajos-emlékcsoport, MOB, MTI, MTVA Archívum