Szivós Márton: „Nem szeretem a középszerűséget”

Szerda este Miskolcon kezdi meg a 2021–2022-es bajnokságot a Honvéd férfi vízilabda-csapata. A rajt előtt Szivós Márton vezetőedzővel beszélgettünk a nyárról, a felkészülésről és a póló iránti szenvedélyről.

Olimpiai évben mindig bonyolultabb a klubok felkészülési időszaka: mennyire lett nehéz az idei alapozás?
Azért nem volt olyan zaklatott, annak pedig külön örülök, hogy Hosi még csak egy hete tudott csatlakozni hozzánk, hiszen kint volt az olimpián – sokkal jobb így, mintha végig velünk dolgozott volna, ám nincs ott Tokióban… Büszke vagyok, hogy elutazott a válogatottal, és bronzérmet szerzett, ahogy büszke vagyok Kevi Bendegúzra is, aki pedig a junior-válogatottba került be.
Milyen lesz az új idény Honvédja?
Jó lesz a csapat – gyorsabb is–, a papíron nálunk erősebbekkel is fel tudjuk majd venni a versenyt. A stabilitásunkat pedig az mutathatja, hogy a nálunk gyengébbek ellen pedig nem szabad pontokat hullajtanunk, ez fontos fejlődési pont a múlthoz képest.
Ahogy minden nyáron, most is volt jövés-menés a játékoskeretben, ezek után változik a játék, a filozófia?
Valóban akadtak változások, és itt szeretnék köszönetet mondani azon játékosoknak, akik már nincsenek itt, de tevékeny részesei voltak a klub életének! Utánuk természetesen jöttek új játékosok, sok fiatalunk van, elég nagy is a keret: azon idősekkel, akik megmaradtak, jó kis kombináció lesz ez. Kicsit gyorsabbak is leszünk.
Van olyan tehetség, akitől kimondva nagyon sokat vár, vagy inkább dolgozzon mindenki szépen, csendben?
Ha egy fiatalra terhet pakolsz, az csak jó lehet, mert azt jelenti, hogy bízol benne. Ugyanakkor én mindenkire szeretnék terhet rakni, és még jobban szeretném, ha el is viselnék. Nem kettő-három-négy emberen múlik, hogy mit érünk el, hanem a csapat egészén beleértve a stábtól a drukkerekig mindenkit. Abban, hogy mit érünk majd el, mindenkinek megvan a saját felelőssége – ez találóbb kifejezés is, mint a teher.
Miként fest a stáb?
Kardos Pipi személyében kapusedzővel bővültünk, emellett a nagy változás, hogy Novák Feri bácsi picit háttérbe vonult, ám természetesen figyelemmel kísér minket, ott marad a csapat mögött. A helyére Mátyás Zoli lépett be.
Már nem újonc edző, de még nem is öreg róka: hogyan érzi magát a folytatás előtt?
Nem tartom magam rutinos edzőnek, ám nem is kívánok máshogy tekinteni a munkára, ahogy eddig tettem, mert ez szenvedélyem, nem szeretném, ha ez változna! Ahogy a világ, benne a sport és a vízilabda fejlődik, úgy kell nekem is: ebben-abban keményebbnek, másban türelmesebbnek lennem. Egyetlen dolgot nem szeretnék, ha változna, az említett szenvedélyem.
Időarányosan hogy áll a csapat a bajnoki rajt előtt?
Abszolút jól. Nyilván egy-két dolgon még csiszolni kell, Hosit és Kevit is be kell még illeszteni a csapatba, hiszen nem voltak velünk nyáron. A fiúk elmondása szerint a felkészülés kemény volt, de úgy éreztem rajtuk, hogy összességében élvezték a munkát – egy-két komolyabb úszóedzéstől eltekintve, de akkor már én is sajnáltam őket…
A hét közbeni bajnoki rajtra és a közelgő Magyar Kupa-fordulóra gondolva mennyire lehet előre tervezni, például későbbre lehet csak elvárni a csúcsformát?
Ha karácsonyra lendülnénk formába, az baj lenne. Nekünk már holnap, Miskolcon jól kell játszanunk, hiszen a bajnokság kezdődik és minden meccsnek, pontnak jelentősége van, nem is kicsi. Természetesen folyamatosan javulunk és fejlődünk majd, de máris jónak kell lennünk.
Mi a célkitűzés erre a szezonra?
Nekem van egy, mégpedig, hogy előrébb lépjünk minden téren: helyezésben, pontban, játékban. Azt nem tudom megmondani, ez miként csúcsosodhat ki, milyen helyezésre lehet majd elég, mert nagyon nehéz a tippelés. De ha fejlődünk, akkor feljebb léphetünk a táblázaton is – én nem szeretem a középszerűséget.

E.ON OB I, FÉRFIAK, 1. FORDULÓ
Szeptember 8., szerda

Miskolc–BUDAPEST HONVÉD, 18
Eger–UVSE, 17
Pécs–Vasas, 19
Debrecen–Szolnok, 19.15
Kaposvár–Ferencváros, 19.30
Szeptember 15., szerda
Szentes–BVSC, 19
A Szeged-OSC mérkőzést később játsszák.