Katonai Ötpróba verseny

A Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége (HOSOSZ)  a Budapesti Honvéd Sportegyesülettel (BHSE)  együttműködve és az OCR Hungary Kft. közreműködésével 2020. augusztus 26-án, a BHSE sportlétesítményében Katonai Ötpróba versenyt szervezett katonák és civilek számára. A verseny speciális – nagyfokú erőt és ügyességet igénylő – összetett, katonai alapismereteket igénylő rendezvény, melyen a résztvevők öt versenyszámban mérték össze tudásukat.

A verseny a Magyar Honvédség katonai kiképzést támogató szabadidősport rendezvény, amely a katonák fizikai képességeinek fejlesztésén túl, a sport eszközeivel betekintést enged a civilek számára egyes katonai képességek megismerésére és a sporton keresztül közelebb erősíti a társadalmi és a katonai kapcsolatokat.

Az idén első alkalommal megrendezett verseny alapvetően teszt jellegű volt, mert hasonló összeállítású katonai ötpróbát még nem rendezett a HOSOSZ. Ezért a versenyt mint szemlélő megtekintette Dr. Eleki Zoltán ezredes a Magyar Honvédség főtestnevelője és Chmelik Ernő alezredes Magyar Honvédség Parancsnokságának testnevelő tisztje, akik szakmailag segítették a rendezvényt.

A katonai öttusa újdonsága volt az  OCR (Obstacle Course Racing) akadálypálya, melynek lényege, hogy olyan akadályokat kellett egymás után leküzdeni a versenyzőknek, amelyekhez nem csak a fizikai képességekre volt szükség,  hanem  szellemire is. Sokaknak meggyűlt a baja  az egyszerűnek tűnhető fegyver szét- és összeszereléssel, mert minden versenyzőnek időre kellett végrehajtani a Magyar Honvédségben újonnan hadrenbe állított CZ Scorpion EVO 3 géppisztoly szerelését. Ezt követte egy lézeres lövészet. Megint csak egy egyszerűnek tűnő feladat a célbadobás gyakorló kézigránáttal okozott több versenyzőnek gondot. Az ötödik szám a katonai pályához szükséges kondiciónális képességek mérése volt.

A verseny megkezdése előtt minden versenyzőnek lehetősége volt megismerkedni a feldatok helyes végrehajtásával. Az egyes versenyszámok versenybírói feladatait a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia Sportszázad katonasportolói látták el, akik a saját sportágukban számos nemzetközi eredménnyel és olimpiai helyezéssel rendelkeznek.

Első körben minden versenyző sorsolás alapján az öt versenyszámot külön-külön, forgószínpad szerűen  hajtotta végre és az így szervezett pontok alapján kerültek értékelésre  a teljesítmények. Amikor a versenyzők versenyszámonként végrehajtották a feladatokat jött az igazi kihívás, mikor már az öt versenyszámot nem pihenőkkel, hanem  folyamatában, megállás nélkül kellett végrehajtani.

Eredmények

Egyéni

  1. korcsoport (18-30)

Női :

  1. Sebők Sarolta Ágnes OCR (589 pont)
  2. Kuncz Laura OCR (664 pont)
  3. Kacskovics Dóra OCR (757 pont)

Férfi:

  1. Horváth Gergő MH LZ (196 pont)
  2. Ihász Martin MH LZ (259 pont)
  3. Góczán Máté MH 43. Híradó és Vezetéstámogató Ezred (272 pont)

2. korcsoport (31-45)

Női:

  1. Imrei Katalin MH 93. Vegyvédelmi Zászlóalj (361 pont)
  2. Nagy Dóra OCR Gabor Team (551 pont)
  3. Lovászné Papp Ildikó MH KIKENYP (629 pont)

Férfi:

1. Mészáros Tamás OCR (308 pont)

2. Korusecz Imre OCR (422 pont)

3.Vlasics Zoltán ÖTT (445 pont)

3. korcsoport (46-55)

Női: I. Losonczyné László Anikó (805 pont)

Férfi:

  1. Lipcsik Zoltán OCR Gabor Team (437 pont)
  2. Nagy Géza MH KIKENYP (839 pont)
  3. Bartal András OCR (943 pont)

4. korcsoport (56-)

Férfi: I. Holecska Csaba MH TTP (844 pont)

Szuperkupa:

Női:

  1. Imrei Katalin MH 93. Vegyvédelmi Zászlóalj (6:53)
  2. Sebők Sarolta Ágnes OCR (8:56)
  3. Kuncz Laura OCR (11:00)

Férfi:

  1. Korusecz Imre OCR (7:39)
  2. Balatoni Barnabás OCR (7:41)
  3. Mészáros Tamás OCR (8:45)

Gratulálunk a dobogós helyen végzettek és  minden résztvevőnek, mert egy igazi kihíváson bizonyították kiváló sportolói képességeiket.

                                                                                              Farkas László s.k.

                                                                                               HOSOSZ elnök