Öt éves az Iskolám a Honvédban program

Öt esztendeje indult útjára az „Iskolám a Honvédban” program, amelynek köszönhetően a XIII. kerületi általános iskolák diákjai testnevelési óra keretén belül ismerkedhetnek meg az egyesület szakosztályaival, csatlakozhatnak be a klub életébe, mindennapjaiba.

 

Lassan egy évtizede már, hogy törvényi előírás lett a mindennapos testnevelés az iskolákban, amelyre azonban az intézmények infrastrukturálisan nem voltak felkészülve. A megnövekedett óraszámhoz nem voltak elegendőek a tornatermek, sokszor a folyosóra, a parkokba vagy a játszóterekre kényszerültek az osztályok. A BHSE vezetése erre a helyzetre reagált akkor, amikor 2014 szeptemberében beindította az „Iskolám a Honvédban” programját, amelynek köszönhetően a 13. kerület három általános iskolájának tanulói is a Dózsa György úti létesítmények vendégszeretetét élvezhették.

„Hogy mi kellett a program elindításához? A tanker vezetésének befogadókészsége, nyitottság és egy busz, amellyel délelőttönként a sporttelepre tudtuk szállítani az osztályokat a környező iskolákból. Három iskolával kezdtünk, s közel ötszáz gyerek számára biztosítottunk megfelelő környezetet, szakmai felügyeletet. Ma már nyolc iskola ezerhatszáz tanulója számára van lehetőségünk nálunk megtartani a testnevelési órát” – mondta Kovács András, a program vezetője, koordinátora, aki hozzátette: ezzel a programmal az egyesület komoly szerepet vállal a közoktatásban.

Hogy is néz ki a mindennapokban ez a program? Az alsós osztályok tanulói délelőttönként a Honvédban sportolhatnak, az első és második osztályosok a torna, a dzsúdó, a karate és a birkózás alapjaival ismerkednek meg, a harmadik-negyedik osztályban pedig az atlétika, a labdajátékok és a laser run, az ökölvívás és a vívás is bekerül a napi programba – a szakosztályok a tanulók életkorához, és az iskolai tanmenethez igazodnak.

„Nem csak a helyszínt biztosítjuk a tanulók számára, szakedzők foglalkoznak a gyerekekkel, akik később igazolt versenyzőként vagy szabadidős sportolóként visszatérnek az egyesületbe. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a gyerekek tíz százaléka megragad klubunknál, az első években érkezett diákok közül ma már van korosztályos országos bajnokunk dzsúdóban, vívásban és más sportágban is – folytatja a szakember, aki hozzáteszi, ez a program az egyesület kiemelt toborzási stratégiája, egyedülálló kezdeményezés az országban. Az egyesület nem csak az iskolákkal áll kapcsolatban, a sporttelepen megtartott nyílt napoknak köszönhetően a szülők is bepillantást nyerhetnek a Honvédban zajló munkába, meg tudják szólítani őket is a gyermekek sportoltatásával kapcsolatban.

Kovács András elárulta: a program bővíthető lenne, még egy busz üzembe állításával még több gyereknek tudnának sportolási lehetőséget nyújtani a Honvédban. A busz költségeit 70 százalékban a tankerület állja, 30 százalékban a Honvéd járul hozzá a gyerekek utaztatásához, míg az edzők bérét az egyesület fedezi. Az „Iskolám a Honvédban” programban dolgozó stáb lelkes és elkötelezett, rengeteg időt és energiát fektetnek abba, hogy mindenki megelégedésére, zökkenőmentesen menjen a munka, a gyerekek élvezhessék minden percét annak, hogy a Honvédban sportolhatnak.

És hogy a számok nyelvén is kifejezzük, mennyire fontos szerepet tölt be a Honvéd a kerület iskolai sportéletében, íme egy kis statisztika:

  

Az alábbi korosztályok és létszámok léptek be az idén a programba:

  1. osztályosok, 6-7 évesek: 163 gyerek
  2. osztályosok, 7-8 évesek: 249 gyerek
  3. osztályosok, 8-9 évesek: 97 gyerek