Termékek Menü

KAJAK-KENU

 

BEMUTATKOZÁS

Kajak-kenu szakosztályunkat joggal nevezhetjük az éremlapátolók csapatának....,

Elnézve a Honvéd-kajakosok dicsőséglistáját, ezt a társaságot bármelyik klub  elfogadná a világon. Kis túlzással, aki nem olimpiai, világ- és/vagy Euróba-  bajnok, az kényelmetlenül érezheti magát ebben a közösségben. A valóságban  ez cseppet sincs így, hiszen a szakosztály képviselői kitűnő közösséget  alkotnak, és talán ezért is ilyen eredményesek…

Teljesítményük a Guinness rekordok könyvébe illik. Azt mondják, ahol a Honvéd kajakosai, kenusai rajthoz álltak/állnak, ott biztos az éremtermés. Az elmúlt évtizedekben is sorozatban nyerték a világversenyeket, de a pekingi olimpia után tovább erősödött a szakosztály női csoportja. A Honvédban folytatta pályafutását Kovács Katalin, és ugyancsak a piros-fehér szakosztályt választotta a VB és EB győzelmekkel, helyezésekkel büszkélkedhető Szabó Gabriella és Kozák Danuta is. A világbajnok trió felkészítését, irányítását Csipes Ferencre bízták. Alig néhányhónapos közös munka után következett a 2009-es Eb, majd a vb. A két nemzetközi eseményen összesen 27 érmet nyertek a honvédosok– 7 VB, 20 EB –, a Csipes tanítványok és társaik.

A kétszeres olimpiai és 23-szoros világbajnok Kovács az 1000 és az 500 méteren sem talált legyőzőre. „A pekingi olimpia után elhatároztam, hogy a londoni játékokig, vagyis 2012-ig mindenképpen folytatom a kajakozást. Ezért váltottam klubot és edzőt. Remélem, nem jön közbe semmi, ami meghiúsítaná elképzelésemet!A Honvédnál jól érzem magam, és nem az motivál, hogy bárkinél is több aranyam legyen, hanem csak a saját céljaim érdekelnek”– jegyezte meg a sportág királynője, Kovács Kati a kezdeti honvédos időszakban. A brandenburgi Eb-n a kajak párosoknál két ezüst volt a termés. A Szabó Gabriella–Csipes Tamara és a Kökény Roland–Gönczy Gábor duó is másodikként ért acélba. Csipes élete első felnőtt világversenyén szerepelt, így nagy siker, hogy máris érmes helyezéssel mutatkozott be. A jó eredményeknek köszönhetően ismét a Budapesti Honvéd került a hazai ranglista élére. Olyan jól érezték magukat az első helyen, hogy úgy döntöttek, az elkövetkezendő években sem adják át helyüket a riválisoknak. És ezt komolyan is gondolták. Olyannyira, hogy 2010-ben ismét nagy éremlapátolást rendeztek a nemzetközi porondon– és persze idehaza is –: a világbajnokságon 9 felnőtt és 12 ifjúsági érmet nyertek, az Eb-n pedig 14-szer állhattak a dobogó első, illetve második fokára. A medálhalmozás a Honvéd kajakosok szenvedélyévé vált, hiszen a poznańi vb-n, majd a trasonai Eb-n ismét remekeltek az egyesület kiválóságai, amit 22 érmes helyezéssel igazoltak. Kovács Katalin 3 világbajnoki és két Eb-arannyal igazolta klasszisát, Szabó Gabi, Csipes Tamara 2 vb- és 1 Eb arannyal lett gazdagabb, a férfiak közül pedig a kenus Szalai Tamás járult hozzá az aranyterméshez. Ahogy az illik, a londoni olimpián is kiemelkedően teljesítettek a Honvéd-kajakosok, hiszen Kovács Kati, Szabó Gabi, Kozák Danuta aK-4-es tagjaiként, Kozák Danuta pedig egyéniben K-1 500 méteren állhatott a dobogó legfelső fokára,és Kovács Kati még egy ezüstöt és egy bronzot is begyűjtött K-2 500, illetve 200 méteren.

Kovács Kati London után is hű maradt a kajakhoz és a Honvédhoz, Kozák Danuta viszont más klubot választott magának. A szakosztály tagjai szinte minden esztendőben sikert sikerre halmoztak.  Az olimpia utáni versenyidény kicsit lazább volt, de így is parádésra sikeredett, hiszen tizenhárom honvédos érem született a két világversenyen. És ha ehhez hozzávesszük, hogy 2014-bentíz aranyéremmel tértek haza a piros-fehér színek képviselői a vb-ről, illetve az Eb-ről, akkor összesen 105 – arany, ezüst, bronz – az öt év hozadéka. Nagy várakozás előzte meg a brandenburgi Európa-bajnokságot. Nemcsak az volta kérdés, mire lesz képes a válogatott, hanem az is, miként szerepel majd a női csapat egyik erőssége, a januártól ismét itthon edző Csipes Tamara, aki Szabó Gabival párosban és egyes hajóban is kivívta az Eb-részvétel jogát. A németországi kontinensviadalon beigazolódott, nem hiába bízott benne édesapja, az egykori olimpiai bajnok Csipes Ferenc és a válogatott szakvezetője, Storcz Botond is. Csipes Tamara előbb egyéniben 1000 méteren volt verhetetlen, és ha kis különbséggel is, de elsőként ért a célba svéd riválisa, Sofia Paldanius előtt. „A nagy hátszél miatt jó iramot mentünk, és bár a vége kicsit szorosra sikerült, boldog vagyok, hogy nyertem, és ez is igazolja, jó úton haladunk” – mondta győzelme után. Tamara aztán másnap Szabó Gabival is nyert 500 méteren. A Honvéd párosa sokáig a második helyen haladt a szerbek mögött, akik még fél távnál is vezettek, de a hátulról érkező magyarok hajrájára már nem tudtak reagálni, és Csipesék 6 tizedes előnnyel nyerték a vb-t. „Kívülről izgalmasnak tűnhetett, de belülről minden tudatos volt. Az elején kicsit visszafogtuk magunkat, és vártuk a kétszázas indítást, hogy aztán valósággal kirobbanjon belőlünk a hajrá – mondta Tamara a győzelem után. – Ez a siker meggyőzhette a kétkedőket is, hiszen az idény elején még úgy volt, hogy Szabó Gabi Vad Ninettával ül majd egy hajóban, azonban az érintettek végül is Tamara hazatértével módosították korábbi álláspontjukat.„Úgy érzem, nagyon jó párost találtunk Ninettával, könnyen, felszabadultan edzettünk és versenyeztünk,de megértem az egyesületem álláspontját is, akik azt javasolták Tamarával üljek egy hajóba. Beigazolódott, jó döntés volt”… –mondta Szabó Gabi. Sajnos nem sikerült elsőként célba érnie a kajakos Dombvári Bencének. Nem rajtolt jól, és hátrányát nem sikerült ledolgoznia, így a dán Poulsen mögött 16 századdal ezüstérmes lett. „Sajnálom, hogy nem jött össze az első hely, mert ebben a döntőben az is benne volt”– értékelt Dombvári a verseny után. Ezzel együtt dicséretes az Eb-szereplés, hiszen a válogatott nyolc aranyérméből négy fűződik a Honvéd versenyzőihez.„

A felnőttek mellett az utánpótlásunk is nagy reményekkel készül a riói játékokra – mondja Horváth Gábor szakosztály-igazgató. – Az elmúlt években töretlenül gyűjtöttük az érmeket a világ- és Európa-bajnokságokon, még felsorolni is sok, hány dobogós és pontszerző helyet értek el felnőtt-, junior és ifjúsági versenyzőink. Női szakágunk változatlanul tartja vezetőhelyét a hazai megmérettetéseken, és mivel Csipes Tamara visszatért hozzánk, ez, gondolom, hosszú ideig így is marad. Természetesen nemcsak ennek örülünk, hanem annak is, hogy két új utánpótlásedző jövetelével a gyerekkorcsoport létszáma is nagyot ugrott, és amennyiséggel a minőség is sokat javult, hiszen szép eredményeket érnek el a korosztályos versenyeken. Talán nem is lehet különbséget tenni az egyes versenyidények között, hiszen évről évre ott vagyunk a legjobbak között. A sok jó teljesítmény közül Szabó Gabriella, Csipes Tamara, Hufnágel Tibor, Ceiner Benjaminés Dombvári Bence nevét említem, kiemelkedően teljesítettek 2014-ben! A parakajakos Rozbora András tehetségét, szorgalmát látva, Rióban is a legjobbak között végezhet.”Nem véletlenül mondta a szakosztály-igazgató, hogy a Honvéd utánpótlása is nagy reményekre jogosít. A három fiú – Dombvári, Ceiner Benjamin és Hufnágel Tibor – a legnagyobb ígéretei a hazai kajak-kenu sportnak. A szegedi ifjúsági és U23-as vb-n Dombvári és a Ceiner–Hufnágel-páros is aranyérmet nyert 1000 méteren.

.„A végére nagyon elfáradtam, még a lábam is bekötött. De megérte. Boldog vagyok, hogy hazai közönség előtt nyertem aranyérmet. Ez a győzelem jelentős önbizalmat ad a további munkához” – mondta örömmel a Honvéd fiatal világbajnoka, Dombvári Bence.

A 2015. év jelentős változásokat hozott a szakosztályunk életében, a női szakágunk versenyzőiből csak Szabó Gabriellának sikerült beverekednie magát a válogatottba, lemaradt a világbajnokságról Csipes Tamara eltiltása miatt, míg Kovács Katalin – aki kicsi csemetéjének születése után 8 hónappal már hajóban ült – nem került be a négyesbe. Férfi szakágunk viszont erősödött, mert sikerült leigazolnunk a „Sprintkirályt„ Molnár Pétert alias Molit!

Molnár Péternek, párjával, Tótka Sándorral, tavaly nyáron Milánóban kuriózumszámba menő módon egy világbajnoki aranyért kétszer kellett mindenkit megelőznie: történt, hogy első nekifutásra visszalőtték a rajtot, de ezt nem mindenki hallotta, s a salamoni döntést követően egy órával következett a második kísérlet. S a magyar duó kétséget sem hagyott a felől, hogy kik a leggyorsabbak a 200 méteres sprinttávon!  A  sikerévet követő új esztendőt Molnár Péter azzal kezdte, hogy Tiszaújvárosból a Budapesti Honvédhoz igazolt, szerződése 2016 végéig szól. Csatlakozása a Hajógyári-szigeten lévő legendás bázison már eddig is otthonra találó klasszisokhoz azt jelenti, hogy - kis túlzással - az egy négyzetméterre eső világbajnokok száma meghaladja a tízet...

A klubváltástól függetlenül Molnár Péter célja mit sem változott: először természetesen kiharcolni az olimpiai részvétel jogát a hazai válogatókon, majd - nagyképűen hangzik, de szintén magától értetődően - megőrizni a világelsőséget, aranyat nyerni a riói ötkarikás játékokon!

Bízunk abban, hogy 2016-ban a minél több honvédos sportoló vívja ki „a képzeletbelei repülőjegyét Rióba” és legalább 3-4 sportoló a szakosztályból ott lesz a 2016-os Nyári Olimpiai Játékokon és eredményeikkel bizonyítják még mindig a magyarok a világ legjobbjai a kajak kenu-ban az egész magyar kajak-kenusport dicsőségére, mindannyiunk örömére 

A szakosztály eredményei: 

OLIMPIAI BAJNOKAINK:

Vaskuti István 1980 Moszkva C2  500m
Csipes Ferenc 1988 Szöul K4  1000m
Gyulay Zsolt 1988 Szöul K4  1000m
Gyulay Zsolt 1988 Szöul K1 500m
Hódosi Sándor 1988 Szöul K4  1000m
Ábrahám Attila 1988 Szöul K4 1000m
Horváth Gábor     2000 Sydney   K4  1000m
Horváth Gábor     2004 Athén    K4   1000m
Novák Ferenc       2000 Sydney    C2   500m
Pulai Imre             2000 Sydney    C2   500m
Vereckei Ákos    2000 Sydney   K4  1000m
Vereckei Ákos    2004 Athén    K4   1000m
Kovács Katalin 2004 Athén K2 500m
Kovács Katalin 2008 Peking K2 500m
Kovács Katalin 2012 London K4 500m
Kozák Danuta 2012 London K1 500m
Kozák Danuta 2012 London K4 500m
Szabó Gabriella 2012 London K4 500m

OLIMPIAI EZÜSTÉRMESEK:

Petrikovics Gyula 1968 Mexikó C2  1000 m
Csipes Ferenc 1992 Barcelona K4  1000 m
Gyulay Zsolt 1992 Barcelona K1  500 m
Gyulay Zsolt 1992 Barcelona K4  1000 m
Ábrahám Attila 1992 Barcelona K4  1000 m
Csipes Ferenc 1996 Atlanta K4  1000 m
Horváth Gábor 1996 Atlanta K4  1000 m
Kovács Katalin 2000 Sydney K2 500m
Kovács Katalin 2000 Sydney K4 500m
Kovács Katalin 2004 Athén K4 500m
Kovács Katalin 2008 Peking K4 500m
Kovács Katalin 2012 London K2 500m
Kozák Danuta 2008 Peking K4 500m
Szabó Gabriella 2008 Peking K4 500m

OLIMPIAI BRONZÉRMESEK:

Gurovits József 1952 Helsinki K2  1000 m
Bakó Zoltán 1976 Montreal K2  1000 m
Buday Tamás 1976 Montreal C2  500 m
Frey Oszkár 1976 Montreal C2  1000 m
Csipes Ferenc 1988 Szöul K2  500 m
Ábrahám Attila 1988 Szöul K2  1000 m
Pulai Imre 1996 Atlanta C1  500 m
Horváth Gábor 1996 Atlanta K4  1000 m
 

SZAKMAI STÁB

 

SZAKOSZTÁLY-IGAZGATÓ: HORVÁTH GÁBOR

EREDMÉNYEI: 2x OLIMPIAI BAJNOK (2000-Sydney, 2004-Athén) sokszoros világ és Európa-bajnok

TEL: +36 30 3966405
E-MAIL: horvath.gabor@honved.hu
Cím: 1134 Budapest, Dózsa György út 53.
Levélcím.: 1393 Budapest Pf. 308.

_______________________________________________________________

 

SZAKOSZTÁLYIGAZGATÓ-HELYETTES: KÖKÉNY ROLAND

EREDMÉNYEI: OLIMPIAI BAJNOK (2012-London) világ és Európa-bajnok

TEL: +36 20 330 9866
E-MAIL: kokeny.roland@honved.hu
Cím: 1134 Budapest, Dózsa György út 53.
Levélcím.: 1393 Budapest Pf. 308.

_______________________________________________________________

 

ADMINISZTRATÍV MUNKATÁRS: FARKAS KÁLMÁNNÉ "Aninéni"

TEL: +36 1 2505122
E-mail: kajak@honved.hu
Cím: 1034  Budapest Óbudai Hajógyári sziget
Levélcím.: 1393 Budapest Pf. 308.

______________________________________________________________
 

MOB KIEMELT EDZŐ: CSIPES FERENC

EREDMÉNYEI: OLIMPIAI, VILÁG és EURÓPA-BAJNOK

KORCSOPORT: Felnőtt női szakág

TEL: +36 30 9329624 
E-mail: csipes65@gmail.com
Cím: 1034  Budapest Óbudai Hajógyári sziget
Levélcím.: 1393 Budapest Pf. 308.

______________________________________________________________

 

MOB KIEMELT EDZŐ: TÓTH LÁSZLÓ

KOROSZTÁLY:Női felnőtt és U23
TEL: +36 70 5624825
E-mail: vackorsport@gmail.com
Cím: 1134 Budapest, Dózsa György út 53.
Levélcím: 1393 Budapest Pf. 308.

______________________________________________________________

 

MOB KIEMELT EDZŐ:KISS ISTVÁN

KOROSZTÁLY: Felnőtt és U23 férfi

TEL: +36 30 9310436
E-mail: vidikajak@gmail.com
Cím: 1134 Budapest, Dózsa György út 53.
Levélcím: 1393 Budapest Pf. 308.

 

 

_______________________________________________________________

 

UTÁNPÓTLÁS EDZŐ: SZABÓ JÁNOS

KOROSZTÁLY: Férfi Ifjúsági szakág,  U17-U18

TEL: +36 20 9626026
E-mail: honved.jonas@gmail.com
Cím: 1134 Budapest, Dózsa György út 53.
Levélcím: 1393 Budapest Pf. 308.

_______________________________________________________________
 

UTÁNPÓTLÁS EDZŐ: KOLLÉDER VILMOS

KOROSZTÁLY: U16 - kenu és szabadidősport

TEL: +36 20 9614221
E-mail: kajak@honved.hu
Cím: 1134 Budapest, Dózsa György út 53.
Levélcím: 1393 Budapest Pf. 308.

 

_____________________________________________________________

 

UTÁNPÓTLÁS EDZŐ: KASSAI ÁLMOS

KOROSZTÁLY: Női ifjúsági korosztály, U15-U16, szabadidősport - egyetemi korosztály

TEL: +36 30 4783634
E-mail: kassaialmos@gmail.com
Cím: 1134 Budapest, Dózsa György út 53.
Levélcím: 1393 Budapest Pf. 308.

_______________________________________________________________

 

MKKSZ KIEMELT EDZŐ: MÁRFI GÁBOR

KOROSZTÁLY: U10-U12 kajak gyermek és kölyök U13-U14 korcsoport

TEL: +36 30 5835821
E-mail: marfig75@gmail.com
Cím: 1134 Budapest, Dózsa György út 53.
Levélcím: 1393 Budapest Pf. 308.

______________________________________________________________

 

MKKSZ KIEMELT EDZŐ: PRUZSINA ISTVÁN

KOROSZTÁLY: Para szakág vezető

TEL: +36 70 3796848
E-mail: pruzsi74@gmail.com
Cím: 1134 Budapest, Dózsa György út 53.
Levélcím: 1393 Budapest Pf. 308.

 

 


ELÉRHETŐSÉG

 


Nagyobb térképre váltás

BUDAPESTI HONVÉD KAJAK KENU
SZAKOSZTÁLY

Edzőközpont:1034  Budapest Óbudai Hajógyári sziget 

Székhely: 1134 Budapest, Dózsa György út 53.
Tel: +36 1 2505122
Email: kajak@honved.hu

 

ÍRJON NEKÜNK!