Termékek Menü

FRISS HÍREK - Imre Géza egyesületünk kiválósága három csapatarany után egyéni világbajnoki címet szerzett Moszkvában!

Vívó-vb: Imre Géza először egyéni világbajnok párbajtőrben

Imre Géza megnyerte a moszkvai vívó-világbajnokság egyéni párbajtőr számát, miután a fináléban 15:14-re legyőzte a francia Gauthier Grumier-t

A francia 6:5-ös vezetése után Imre a fináléban 7:6-ra fordított, és nem is került többé hátrányba, sőt, 13:10-nél még azt is hihettük, hogy nem lesz izgalmas a vége. Az lett, Grumier 14:14-re feljött, egy tus döntött, amelyet Imre Géza vitt be.

Ezzel három csapat-világbajnoki címe (1998, 2001, 2013) után először az egyéniben is felért a csúcsra.

A férfi párbajtőrözők közül Boczkó Gábor, Imre Géza és Rédli András is sikerrel vette az első akadályt, Somfai Péter ugyanakkor kikapott, így befejezte szereplését.

Imre az idén csapatban Európa-bajnok svájci Peer Borskyval kiélezettebb asszót vívott, de a mérkőzés felétől végig nála volt az előny. Ellenfele egyszer sem tudott egyenlíteni, így nem forgott veszélyben a továbbjutás.

második kör párosítását látva előzetesen Imre Géza dolga tűnt a legnehezebbnek, mivel a tavalyi vb-n egyéniben és csapatban is ezüstérmes dél-koreai Pak Kjung Duval kellett megmérkőznie, míg Boczkóra például a világranglistán 102. Patrick Jörgensen várt.

A nemzetközi szövetség honlapja szerint a 40 éves Imre végig kiválóan tartotta magát, és az első három perc után 4:4, a másodikat követően pedig 7:7 volt az állás. Az utolsó szakaszban aztán az 1996-os olimpián harmadik helyezett magyar párbajtőröző nagyobb rutinja érvényesült, s nagyon szép találatokat adva végül 15:10-re győzött.

Boczkó és Rédli ugyanakkor ebben a körben kikapott és befejezte az egyéni versenyt.

nyolcaddöntőben az ukrán Bohdan Nyikisinnel szemben az első három percben nagyon türelmesen vívott, de ellenfele sem kapkodott, így csak három találat esett, 2:1-es megoszlásban. A második szakaszban is megfontoltan indította akcióit, de már többször kezdeményezett, illetve csuklóra helyezett szép tusokkal 6:3-ra elhúzott. Nem zuhant azonban össze ettől ellenfele, a következő három találatot õ adta, így gyakorlatilag kezdődhetett minden elölről. A harmadik periódusban is egyenlő erők küzdelme zajlott a páston, de a vége felé – 11:12-nél, 12:13-nál és 13:14-nél – Nyikisin volt kedvezőbb helyzetben. Már csak szűk nyolc másodperc volt hátra, amikor Imre megindult, a pást szélére szorította ellenfelét, az utolsó pillanatig kivárt és – a nemzetközi szövetség közvetítése szerint – 0.81 másodperccel a vívóidő lejárta előtt egyenlített.

negyeddöntőben lényegesen könnyebben vette az akadályt. A kínai Li Csennel szemben egyáltalán nem volt óvatos, bátran és határozottan akciózott, sok egylámpás találatot ért el, kínai ellenfele pedig nem tudta föltartóztatni. Az asszó már a második három percben véget ért, Imre hét tusnyi különbséggel győzött.

Az elődöntőben csak az első harmada volt szoros a dél-koreai Dzsung Hszeung Hva elleni asszónak, akkor még óvatos volt mindkét párbajtőröző, de Imre így is kéttusos előnyre tett szert a szünetig. A második három percben aztán a magyar vívó nagyon ráérzett a ritmusra, szinte mindig jó tempóban indult, és nagyon pontos, illetve nagyon gyors szúrásokkal teljesen elbizonytalanította ellenfelét.

A második pihenő alatt – amint az a nemzetközi szövetség közvetítésében látható volt – Dzsung a pást szélén ülve igyekezett átgondolni, min is kellene változtatnia, de ha volt is ötlete, megvalósítani nem tudta. Imre a harmadik szakaszban is szenzációsan vívott, így végül nagy fölénnyel, hét találatnyi különbséggel győzött.

VÍVÓ VB, FÉRFI PÁRBAJTŐR

A 64 KÖZÖTT
Boczkó Gábor–Francisco Limardo (venezuelai) 15:11
Imre Géza–Peer Borsky (svájci) 15:13
Rédli András–Samson Mun Hou Lee (szingapúri) 15:12
Paolo Pizzo (olasz)–Somfai Péter 15:12

A 32 KÖZÖTT
Imre Géza–Pak Kjung Du (dél-koreai) 15:10
Ronan Gustin (francia)–Rédli András 15:9
Patrick Jörgensen (dán)–Boczkó Gábor 15:11

A 16 KÖZÖTT
Imre–Bohdan Nikisin (ukrán) 15:14

NEGYEDDÖNTŐ
Imre–Li Csen (kínai) 15:8
Dzsung Hszeung Hva (dél-koreai)–Enrico Garozzo 15:9
Jörgensen–Andrea Santarelli (olasz) 15:14
Gauthier Grumier (francia) –Rubén Limardo Gascón (venezuelai) 9:8

ELŐDÖNTŐ
Imre–Dzsung 15:8
Grumier–Jörgensen 15:11

DÖNTŐ
Imre–Grumier 15:14

Forrás:www.nemzetisport.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: FRISS HÍREK